woensdag, oktober 18, 2006

De Franstaligen zeggen niet überhaupt 'non' tegen regionalisering

Vandaag een artikeltje over de begrotingonderhandelingen van de jongste dagen in De Standaard. Zoals al meerdere Vlaamse politici de toorn van Madame Laurette mogen beleven hebben, in de eerste plaats Yves Leterme, 'l'homme dangereux' dixit Madame Laurette, was het nu de beurt aan Karel de Klucht van Buitenlandse Zaken. Gelukkig hadden ze in Schaarbeek ballen aan hun lijf om Laurette een koekje van eigen deeg te serveren.
Het geruzie had te maken met een ideologische discussie tussen liberalen en sossen over het principe van de huurblokkering. Meer zelfs toen ze er niet dreigden uit te raken "kwam de PS op de proppen met het voorstel om de gewesten dan maar te laten beslissen over een blokkering van de prijzen. Maar om een regionalisering op een nachtelijk drafje erdoor te duwen, dat was zelfs voor de SP.A een brug te ver."

Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen daar moeten ze bij de franstaligen niet van weten, zomaar hun kolonie te grabbel gooien bij de Vlamingen, ho maar. Gezondheidszorg en sociaal-economisch beleid, 'non', geen sprake van. Maar alles wat in hun kraam past om te splitsen daartoe zijn ze bereid zonder veel discussie, zonder veel overleg. Misschien kunnen we zo vlug mogelijk "la Belgique à papa" splitsen om van dit soort zeikpolitici af te zijn.