zaterdag, december 02, 2006

Eindelijk is er duidelijkheid (1)

Nu de CD&V zich van z'n kartelpartner ontdaan heeft in de hoop respectabeler te worden bij hun franstalige collega's, met het oog op de communautaire ronde van volgend jaar, en ook bij de Belgicistische ACW vleugel binnen de CD&V (een ACW die trouwens al langer dan vandaag de voeling met haar basis verloren is, alleen beseffen ze het nog niet), is er ook voor Bert 'bleiter' Anciaux duidelijkheid.

Zo schrijft hij op z'n blog dat 'de erfenis van de Volksunie nog duidelijker opgesplitst [is]. Het rechtse Vlaams-nationalisme zit nu bij Dedecker. Het extreem-rechtse nationalisme bij het Blok. Het sociaal-progressief regionalisme blijft meer dan ooit verankerd bij spirit.'

Inderdaad Bert er is duidelijkheid ontstaan: als we het communautaire laten meespelen bij de verkiezingen van volgend jaar hebben we drie keuzes: ofwel op het VB, dat zich maar blijft omringen met neo-nazi's en andere klojo's allerhande, ofwel op een sterke democratische rechtse N-VA, ofwel op de regionalistische voetvegen van de SP.a, Spirit genaamd. Maar de dag dat de regionalisten binnen de partij van Vande Lanotte niet langer noodzakelijk zijn (en geef toe uit peilingen blijkt dat ze binnen het kartel slechts 2% aandragen), zullen ook daar de regionalisten aan de deur gezet worden. Maar niet getreurd op dat moment kan er eventueel over een kartel met de progressieve, zeer 'regionalistische' VLD gepraat worden.
Inderdaad Bert 'samenwerken is niet aan iedereen gegeven', maar ook het niet verloochenen van principes is niet aan iedereen gegeven.