zondag, juni 25, 2006

Roger Scruton en het Vlaams Belang

Vandaag staat er een artikel op de Brussels Journal van Paul Beliën, die her en der als Vlaams Belang ideoloog bestempeld wordt, over Roger Scruton. Daarin stelt Beliën dat "The VB wants to become more acquainted with conservative and libertarian thought. Last year they invited Hans-Hermann Hoppe, this year they were interested in hearing Roger."

Hoewel ik Beliën niet als de ideoloog zie van het Belang, omdat hij veel te libertair is en het Belang voor mij alles behalve een libertaire partij is want niet vrijheidslievend genoeg, ga ik niet akkoord met de stelling dat het Belang meer gekend wil worden als een conservatief libertaire partij.

Als je het programma van het Belang leest, zie je dat er hier en daar voorstellen instaan die zo uit de actiebundels van de vakbonden kunnen komen. Hun sociaal-economisch programma is mossel noch vis, een goed idee rechts, een slecht idee links, samengeklutst tot een hutsepot van onuitvoerbare voorstellen, om vooral hun "linkse" achterban, afkomstig uit de vakbeweging, niet voor het hoofd te stoten. De dag dat het Belang sociaal-economisch kleur bekent, zal blijken dat het vreemdelingenstandpunt niet het nodige cement is om deze totaal heterogene achterban te binden en alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Voorts geloof ik niet in de libertaire missie van het Belang omdat ze gebrouilleerd waren, zijn en zullen blijven met organisaties zoals Voorpost, VMO, en allerlei obscure skinhead groupuscules zoals Vlaamse Jongeren Westland,...
Mensen die conservatief libertair zijn hebben er alles mee te verliezen met op het Belang te stemmen, ondanks hun pro Vlaamse standpunten.