donderdag, juni 22, 2006

Sociaal wonen in Dendermonde


Vandaag een artikeltje in De Standaard over problemen tussen allochtonen en autochtonen in sociale woningen in Dendermonde, waarbij Mijnheer Janssens, voorzitter van Volkswelzijn, de sociale woningmaatschappij aldaar; zegt dat "wat je hier ziet, is het failliet van woonblokken aan de stadsrand (...). In de jaren zestig is men daarmee begonnen: grote gebouwen, iedereen stapelen. Maar het werkt niet, dat ondervinden we elke dag. Je ziet het ook in Frankrijk, waar de rellen niet toevallig ook het hevigst waren in die woonblokken. Nu worden sociale woningen net omgekeerd gebouwd: kleinschalig. Verkrotte gebouwen in de stad worden opgekocht en daar worden sociale woningen van gemaakt. Niet te veel, en Belgen en allochtonen door elkaar. Problemen als hier zien we daar niet."

Wel, sorry voor het scepticisme maar van dat laatste geloof ik geen snars. Niet enkel zie ik elke dag wie in sociale woningen woont in de steden, maar ook als je ziet wie op vijf jaar tijd "Belg" geworden is dan kun je stellen dat de sociale woningen in Brussel bijvoorbeeld voor 90% met allochtonen en "nieuwe Belgen" bevolkt worden. De statistieken van de Vlaamse overheid geven, wat betreft het Vlaams Gewest, al wat meer informatie: op 10 jaar tijd is het aantal allochtone bewoners van sociale woningen gestegen van 10% naar 20% (dus van 1 op 10 naar 1 op 5). Ondertussen zijn er in de Belgiek 486.114 "Nieuwe Belgen" bijgekomen sinds 1990, dus kun je ervan uitgaan dat het aantal Belgen van oorsprong (oude Belgen 'sic', Belges de souche, zoals ze dit in het Frans zo mooi noemen) in sociale appartementen gestaag achteruit is gegaan. Maar aangezien men in dit apenland geen statistieken naar ethniciteit wenst bij te houden kan men ook geen serieus sociaal onderzoek voeren naar causaliteit van problemen allerhande.

Om af te sluiten en als antwoordje op de uitspraak van de voorzitter van de Dendermondse huisvesting; wel in steden zoals in Brussel zijn er niet echt minder problemen tussen autochtonen en allochtonen in de sociale huisvesting omdat er lager gebouwd wordt, of kleinschaliger gebouwd wordt, of omdat er een betere mix van nationaliteiten is, of omdat er een betere mix van professionele achtergrond is; neen er zijn minder problemen omdat er nagenoeg geen enkele "oude belg" meer te vinden is in deze torens. En de families die in de torens wonen zijn de eersten om de oude belgen te beschuldigen van discriminatie en racisme maar ondertussen leven ze wel goedkoop op kosten van de racistische belastingbetaler.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

en gelijk heb je!!

mooie blog, doe zo verder

10:28 a.m.  

Een reactie posten

<< Home